אפוטרופסות – החוק קבע כי הוריו של ילד הם האפוטרופוסים הטבעיים שלו עד לגיל 18, והאפוטרופסות כוללת את החובה והזכות בנושאים הבאים: חינוך, טיפול רפואי/בריאות ודת. בעת פרידה/גירושין ההורים ממשיכים להיות אפוטרופוסים על ילדיהם, אלא אם בית המשפט קבע אחרת.
בית דין – מוסד בעל סמכות מקבילה למערכת בתי המשפט הפועל המוסמך לדון בענייני אישות (נישואין, גירושין ועוד). במדינת ישראל כל עדה דתית המוכרת במדינה בית דין משלה הדין, כגון: בית הדין הרבני, בית הדין השרעי, בית הדין הדרוזיים ועוד.
בית משפט לענייני משפחה – בית משפט השלום אשר הוסמך על ידי שר המשפטים וקיבל סמכות ייחודית לדון בענייני משפחה (פרט לרישום נישואין וגירושין הניתנים באופן רשמי בבתי הדין הדתיים) לפי חוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ'ה – 1995.גישור – גישה אלטרנטיבית ליישוב סכסוכים שבה גרם ניטרלי מסייע לצדדים לסכסוך להגיע להסכמה ביניהם, ומבוססת על צרכים ואינטרסים ולא על עמדות. גישור משפחתי יכול להיות בין הורים לילדים, בין אחים, בענייני ירושה ואף בתהליכי פרידה של בני הזוג.
הורה משמורן – הורה משמורן הוא ההורה אתו יגורו הילדים בפועל ולו החובה לדאוג לכל צרכי הילדים. בזמן תהליך הפרידה/גישור גירושין.
הורה לא-משמורן – הורה שהילד לא נמצא בחזקתו, אך בעל אחריות חוקית= האפוטרופוס של הילד. המפגשים בין ההורה לילדיו יעשו בהתאם לתוכנית/הסדרי ראיה.אחריות הורית משותפת – (משמורת משותפת) – חלוקה שוויונית באחריות ההורים, ובחלוקת זמני השהות של הילדים בבית ההורים, וזאת על פי תוכנית (תוכנית הורית) שגובשה ע"י ההורים או שקבע ביהמ"ש.
טובת הילד – מושג המשמש כבסיס להכרעות שיפוטיות בענייני ילדים, הן על פי החוק האזרחי והן על פי הדין העברי. אחד הקריטריונים הנבחנים הוא רצונו של הילד וזה יהיה גם הפרמטר המכריע, מאחר שזהו מדד לטובת הילד. (צריך לזכור כי ישנם פרמטרים נוספים הנבחנים ואם הם באופן מצטבר גוברים על רצון הילד הם אלו שיכריעו).
מזונות – מחויבויות של ההורה לדאוג לצרכים הכלכליים של ילדיו (לפי החוק עד גיל 18, מי שעבר את גיל 18 ועד 21 מזונות מופחתים). נשים זכאיות למזונות רק עד לקבלת הגט.
מדור- חלק מדמי המזונות מתייחסים לעלות שכר דירה או משכנתא. כיום הפסיקה נחלקת בין קביעת סכום מדור מופחת ביחס לעבר, לקביעה שכל הורה יישא בהוצאות המדור בביתו שלו.מחציות- הוצאות חד פעמיות ושאינן קבועות, לדוגמא: רכישת משקפי ראייה, טיפולי שיניים, שיעורים פרטיים, חוגים, קייטנות, טיפולים רגשים ועוד.
מסוגלות הורית – ההערכת המסוגלות ההורית מבוצעת ע"י אנשי מקצוע במסגרתה נבדקת יכולתו של כל אחד מההורים לגדל את הילד כראוי ומידת ההתאמה של ההורה לדאוג לצרכיו הפיזיים, הנפשיים והרגשיים של הילד בהתאם לגילו והתפתחותו.
ניכור הורי- במסגרת הליך הגירושין וכחלק מהמאבק ההורי עשוי להיווצר מצב של ניכור הורי בו הילד לוקח צד בסכסוך באופן פעיל ומתנהג לאחד ההורים באופן שלילי ועד לכדי שלילת קיומו של ההורה האחר (התעלמות ממנו). הניכור יכול להתבטא באופנים הבאים: וויכוחים, האשמות, הפגנת חוסר כבוד ובשלב בו ההורים נפרדו ייתכו והילד ימנע מלהיפגש עם ההורה (בהמשך יוביל לניתוק הקשר באופן מוחלט).
Comments