לגירושין השלכות ארוכות טווח על מהלך ילדותם והתפתחותם של ילדים במישור הרגשי, הקוגניטיבי, ההתנהגותי והתפקודי. לעיתים ילדים להורים גרושים יפרשו את הגירושין כנטישה ודחייה על ידי ההורה שעוזב את בית. הם עשויים לחשוב שההורה שעזב לא מעוניין בהם. כתוצאה, נמצא כי ישנה סבירות גבוהה שילדי ההורים הגרושים יחוו
רגשות של כעס, תסכול, חוסר אונים אבל גם עצב גדול וכאב.
השלכות הגירושין של ההורים ילוו את הילדים לאורך כל חייהם. מחקרים מצאו שילדים להורים גרושים ביחס לילדים שגדלו במשפחה מאוחדת, הם בעלי הערכה עצמית נמוכה יותר, נוטרים טינה על הפרידה והשלכותיה, וחווים קושי בהתמודדות עם המשימות ההתפתחותיות של חיי הבגרות כגון: בחירת קריירה, מחויבות לבן זוג, התנהלות בקשר זוגי מכבד והקמת משפחה.
שני הגורמים המשמעותיים ביותר המשפיעים על הסתגלות ילדים לגירושי הם:
1. משך העימותים ועוצמתם.
2. מידת הקשר של הילד עם שני הוריו.
מכאן, הורים שמצליחים לסיים את הנישואין באופן שדואג לרווחת הילדים ושמירה על שגרת היום, מצליחים להגן עליהם מפני השלכות שליליות ארוכות טווח. לעומתם, הורים הממשיכים במאבק והתנצחויות משפטיות, משמרים את מקומם של הילדים בלב הסכסוך ופוגעים בהם גם לטווח האורך.
התקופה הראשונה לאחר הגירושין עבור הילדים היא תקופה קשה במיוחד, וצרכיהם מוגברים. הילדים נוטים לקחת על עצמם יותר תפקידים בבית, לדוגמא: דואגים לעצמם בגיל צעיר, מגיעים הביתה בכוחות עצמם, מכינים לעצמם ארוחת בוקר וצהריים, לוקחים אחריות על אחים ואחיות צעירים, או שאחריות זו מוטלת עליהם על ידי אחד ההורים או שניהם. מטלות אלה עלולות לפגוע ביכולתם להתמודד עם המשימות הרגילות שהם מצופים למלא, כגון לימודים, פעילות חברתית עם בני גילם ועוד.
בתקופה זו ילדים שהוריהם ממשיכים לנהל ויכוחים סובלים גם מהתנהלות ההורים והפגיעה שלהם אחד בשני. ככל שעולה רמת העימות ועולה גילו של הילד, כדאי לעודד אותו להגיע באופן עצמאי להורה, כדי לצמצם חשיפה ישירה לאווירה הלא נעימה. כאשר מדובר בעימותים חריפים וישנו חשש לשלום הילדים, יעשו הביקורים בפיקוח.
חגים ואירועים שונים יגרמו לילדים לחששות וחרדות מפני התלהטות הוויכוחים/עימותים בין ההורים. לכן, מומלץ להגיע להסדר בו הם מחלקים את החגים המרכזיים על בסיס הדדיות, כך לדוגמא: ראש השנה עם אמא, ליל סדר עם אבא ובשנה הבאה שלאחר מכן מתחלפים. יכולתם של הורים לתת מענה לצורכי הילדים סביב אירועים מיוחדים וחגים, מחזק את הקשר עם משפחות שני הצדדים מבלי לחשוש מפגיעה בשני ובאופן שיגרום להם אושר ולא צער.
כהורים אנחנו רוצים לראות את ילדינו שמחים ומאושרים ככל הניתן ולכן כדאי לראות איך אנחנו מנתבים את הגירושין לכיוונים חיובים באופן כזה שלא יפגע בהם בעתיד. לתהליך הגירושין עצמו יש השפעה מכרעת על חוויה בריאה ומיטבית של הילדים ולכן, יותר ויותר הורים נוטשים את המסלול המשפטי הקלאסי ופונים לגישור גירושין.
Comentarios